Anita Eijken

Anita Eijken bij kunst in de kas
Anita Eijken bij kunst in de kas

Anita Eijken heeft zich in de afgelopen dertig jaar ontwikkeld van kunstschilder naar een beeldend kunstenaar van keramiek en schilderen. Ze maakt combi’s van bijvoorbeeld een keramiekenlijst met een olieverfdoekje, een aardewerken schaal met beschilderingen en vele andere combinaties.

Anita is onder meer gefascineerd van kwallen. Door deze fascinatie is ze ook met glas begonnen. Hier vloeien dan weer combinaties uit voort van glas en keramiek, of samen met een schildering in acryl of op glas.

Het werk van Anita is samen te vatten als ‘Alles rond de zee’. Het leven in en om het water, het landschap, de kleurtonen, de uitstraling van rust en vooral de reflectie in al haar schoonheid, trekken haar aan. En vrij van materiaal beperkingen en technieken, laat zij zich niet in een ‘hokje’ stoppen. Anita Eijken laat zich sturen door wat er aan creatiefs – soms letterlijk – ‘boven komt drijven’.

De laatste jaren waren haar kunstwerken vooral ‘onder water’ te vinden. Zo maakte ze kwallen, vissen en een stel zeepaardjes. Door het overlijden van een dierbare, kwam ze bij de vlinder terecht. Het is een kleurrijk, teer en heel aantrekkelijk diertje, met een bijzondere levenscyclus. 

Speciaal voor het boek ‘Verborgen kunstenaars beleven de gouden eeuw’ maakte Anita twee kunstwerken: ‘De bacterie’ en ‘De es’. Beiden zijn een ode aan Antoni van Leeuwenhoek.

De corona-periode inspireerde haar tot het maken van het kunstwerk ‘Lang Leve De Vrijheid!‘.

Anita exposeerde met het kunstwerk ‘Altijd licht aan de horizon‘ op de virtuele Kas-expositie #2021?!

Dubbelklik voor het vergroten van de foto’s. Geïnteresseerd in een kunstwerk? Klik hier.

© De getoonde afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd