Nuray Ataş (Academie voor Beeldende kunsten in Istanbul en Rijksacademie in Amsterdam) woont en werkt in Nederland. Zij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Haar werk is in diverse gemeentelijke en provinciale kunstcollecties, galeries, kunstuitleencentra en in privécollecties opgenomen. Nuray heeft de afgelopen jaren diverse overheid- en particuliere monumentale opdrachten uitgevoerd. Het werk van Nuray bestaat uit schilderijen, glas objecten, installaties, tekeningen, grafiek

In het werk van Nuray Ataş komen verschillende thema`s voor: licht en reflecties, tijd en ruimte, zichtbaar en onzichtbaar, elementen van de natuur. Deze aspecten komen in haar vroegere schilderijen, objecten en installaties voor. Ook in haar recente figuratief en geabstraheerd landschappelijke werk zijn deze thema’s terug te vinden. De kunstenaar heeft interesse in natuurkundige theorieën over de kwantummechanica, zoals The String Theory. Hierbij wordt over meer dan vier dimensies gedacht. Van jongs af aan had zij fantasieën over ruimtelijkheid en meerdere dimensies en maakte zij daarover schetsen. Nuray voelt zich steeds meer uitgedaagd om op de een of andere manier natuurwetenschappelijke kennis in verband te brengen met beeldende kunst. Op schilderijen van J. Vermeer, Escher, muziek van in J.S. Bach ziet zij ruimtelijkheid van wiskundig denkende kunstenaars. Werkelijkheid moet steeds opnieuw benaderd worden.

Nuray heeft in haar werkwijzen nooit naar een bepaalde stijl gezocht. In plaats daarvan is zij de onderzoekende en experimenterende kant op gegaan. Kunst heeft voor haar met meer dimensies en oneindigheid te maken. Als het startpunt een zichtbare werkelijkheid is, probeert zij die te manipuleren en te vervormen. Werkt ze vanuit de fantasie werk, dan neemt zij de vrije geometrische vormen in combinatie met figuren.

Artpage