PORTRET VAN EEN MEISJE IN HET BLAUW

Ankie van Lier uit Wervershoof schittert in het boek ‘Verborgen kunstenaars beleven de gouden eeuw’ met haar kunstwerk ‘Portret van een meisje in het blauw’, geïnspireerd door Johannes Cornelisz. Verspronck.

“De gouden eeuw was een mooie tijd voor de schilderkunst, die toen echt tot bloei kwam. Iedere persoon van aanzien liet zich portretteren. De concurrentie tussen kunstschilders was aanzienlijk. Johannes Vermeer is mijn favoriet, vanwege de mooie verstilde portretten en taferelen die hij schilderde.”

“Mijn favoriete medium is softpastelkrijt. Ik hou van de poederachtige uitstraling van de staafjes en het directe contact met het papier. Door de rijke pigmenten evenaart pastel de uitstraling van een olieverfschilderij. De kleuren vervagen of vergelen niet.”

“Ik teken voornamelijk portretten. ’Portret van een meisje in het blauw’ is het populairste kinderportret uit de gouden eeuw. Ik vind de afbeelding intrigerend: zo’n jong kind, zo uitgedost, ze lijkt er zelf niet helemaal gelukkig mee. Tijdens het tekenen merkte ik hoe Johannes Verspronck zijn onderwerp interpreteerde en welke keuzes hij maakte ten aanzien van kleur en schaduw en balans tussen details en vagere penseelstreken.”