DE INTREDE VAN DE SPECERIJEN

Regina Maria de Jager schittert in ’t boek ‘Verborgen kunstenaars beleven de gouden eeuw’ met haar foto ‘De intrede van de specerijen’. Ze werd geïnspireerd door de exotische specerijen die in de gouden eeuw naar ons land kwamen.

“De gouden eeuw heeft een duidelijke stempel op de kunst gedrukt: de kunst werd vrijer, lichtzinniger en kleurrijker. De vrije keuze zie je terug in de kunst en architectuur van nu. De gouden eeuw zie ik ook als een zinnelijke periode: wulpse vrouwen en stoere zeemannen zitten samen aan de dis.”

“Als kind verwonderde ik me al over kleine dingen en ging dan ook op onderzoek uit. Ik vind spiegelingen en lijnenspel interessant. Deze zie ik dan ook in talloze verschillende vormen.”

Om een eend met kool te stoven, heeft men ’n hele foelie, gekneusde peper en fijngewreven koriander nodig, zo las ik ergens op ‘t Internet. Met een antiek peper & zoutstelletje geplaatst op het VOC embleem tussen de klinkers op ’t Hoornse Groote Noord heb ik mijn ‘intrede van de specerijen’ vastgelegd.”