CORONA: EVEN GEEN KUNST IN DE KAS

Kunst in de Kas-bestuursleden Johan Dijk en Wim van der Laan zitten vast in Zuid-Afrika door een total lockdown. Terugkeer naar Nederland is voor hen de komende tijd onmogelijk. De Kunst in de Kas-exposities zijn door het corona-virus gecanceld.

De twee vertrokken op 6 maart voor een drieweekse reis naar hun ‘tweede thuisland’. De eerste week in Zuid-Afrika was er nog geen vuiltje aan de lucht. “We zaten in Knysna, waar we zelf ook een tijdje hebben gewoond”, aldus Wim. Na een week te hebben rondgereisd aan de Wild Coast in de Oost-Kaap, besloten we terug te gaan naar Knysna. De eerste berichten over het corona-virus in Zuid-Afrika bereikten ons ook. Zo moesten we al in een vroeg stadium bij elke winkel onze handen desinfecteren en kwam de ‘social distance’ (1,5 meter afstand in restaurants) vrij snel op gang.”

Honderden mensen gestrand
Een dag voor hun geplande vlucht, besloten beiden terug te gaan richting Kaapstad. “We overnachtten bij een guesthouse in Somerset-West, een half uurtje van de luchthaven, zodat we zeker wisten dat we de volgende dag op tijd zouden zijn”, zegt Johan. Op tijd of niet op tijd, het mocht niet baten. Johan: “Rijen met wachtenden op één van de laatste vluchten. Mensen stonden kriskras door elkaar, tot buiten het gebouw. De regie was ver te zoeken. Onze Lufthansa-vlucht naar Frankfurt van 18:30 uur was bevestigd. Bij de balie kregen we echter te horen dat deze was overboekt. Niet alleen voor ons. Honderden mensen, onderwie ouderen en kleine kinderen kregen te horen dat ze niet mee konden.”

“Daar sta je dan. De huurauto ingeleverd, geen accommodatie meer en de deadline van de lockdown naderde”, vervolgt Wim. “Wij hebben meteen het guesthouse, waar we die nacht daarvoor hadden overnacht, gebeld. De (Nederlandse) eigenaren waren en zijn ons zeer behulpzaam. Op een bijna 2 hectare tropische tuin van De Molen Guesthouse staat een mooie woning, die we kunnen gebruiken. Maar dat geldt niet voor alle gestranden. Velen zitten nu in een hotelkamertje bij de luchthaven, waar ze niet uit mogen. Het eten wordt voor de kamerdeur neergezet.”

Groot vraagteken
Voor nu is het één groot vraagteken hoe nu verder. Johan hierover: “Er is geen communicatie met de luchtvaartmaatschappij; sterker nog: deze is onbereikbaar. Onze reisverzekering weet ons ook niet verder te helpen. De ambassade laat ons weten dat ‘wachten’ het enige is dat ze kunnen melden. Via verschillende social media-groepen worden we op de hoogte gehouden; probleem is echter dat de berichten vaak tegenstrijdig zijn. We klagen overigens niet hoor. Het weer is hier fantastisch. We kunnen gebruikmaken van het zwembad hier in de tuin; dus we zien het maar als een verlengde vakantie. In Nederland kunnen we toch ook niet zoveel. De Kunst in de Kas-exposities zijn door het corona-virus gecanceld.”