ODE AAN ANTONI VAN LEEUWENHOEK

Foto_Anita_I
Foto_Anita_I

Anita Eijken schittert in het boek ‘Verborgen kunstenaars beleven de gouden eeuw’ met haar kunstwerken ‘De bacterie’ en ‘De es’, beide een ode aan Antoni van Leeuwenhoek.

“Als kunststroming is de gouden eeuw voor mij niet de meest aansprekende periode. Hij zegt mij meer op handelsgebied, economische vooruitgang, contact met andere culturen en de ontwikkeling van de wetenschap. Antoni van Leeuwenhoek en andere wetenschappers hebben veel voor de wetenschap van nu betekend.”

“Ik combineer schilderen met keramiek door bijvoorbeeld schalen en schelpen van klei te maken en te beschilderen. Ik wilde kwallen maken, maar kreeg de transparantie daarvan niet zoals gewenst in beeld. Daarom experimenteer ik met glas.”

“Ook mijn ‘Ode aan Antoni van Leeuwenhoek’ bestaat voor een groot deel uit glas. Dat is toepasselijk voor de man die met zijn scherpe lenzen de microscoop enorm verbeterde. Ik ontdekte dat de wetenschap in de gouden eeuw zich snel ontwikkelde en dat wilde ik in beeld brengen. Ik schilderde op canvas twee van zijn tekeningen, waar ik met beschilderd glasfusion het beeld van 2019 overheen plaatste en beide periodes verlijmde tot een geheel.”