OM TE BEWAREN

Lenie van der Laan schittert in het boek ‘Verborgen kunstenaars beleven de gouden eeuw’ met haar kunstwerk ‘Om te bewaren’, gebaseerd op de rariteitenkabinetten die opkwamen in de gouden eeuw.

“De gouden eeuw is nog tastbaar aanwezig, zoals in Hoorn met zijn VOC-huizen en het omstreden standbeeld van J.P. Coen. In het Westfries Museum kun je diverse rariteitenkabinetten uit die tijd bewonderen.”

“Ik maak abstracte objecten met een krachtige uitstraling dankzij eenvoudige lijnen en kleuren. Ik bouw ze op uit ringen, plakken of met behulp van drukmallen. De huid versier ik vaak met reliëfs. Soms combineer ik de klei met andere materialen.”

“ ‘Om te bewaren’ zijn raku gestookte kastjes, met daarin kaartjes met het woord ‘herinneringen’. Wij kunnen ons de gouden eeuw herinneren dankzij geschreven bronnen. In de kastjes zelf kan iets bewaard worden, dat ook weer herinneringen oproept. Het zwarte in het craquelé en de deurtjes staat voor de donkere kant van de gouden eeuw: armoede, onderdrukking, uitbuiting, moord en verderf.”