WELVAART BETEKENT NIET ALTIJD WELZIJN

Anja Bulthuis uit Hoorn schittert in ’t boek ‘Verborgen kunstenaars beleven de gouden eeuw’ met haar kunstwerk ‘Welvaart betekent niet altijd welzijn’, waarin zij samen met haar partner Pieter de Ruyter naar Batavia gaat.

“De schilderijen uit de gouden eeuw spreken mij niet zo aan, want ze raken mij niet in mijn ziel. Wel heb ik enorme bewondering voor de technieken en het gebruik van kleuren en pigmenten die doorgaans erg duur waren. Ik kan ook erg genieten van alle grandeur.”

“In mijn werk volg ik mijn gevoel en laat me verrassen met de uitkomst van het spel met kwast, kleur en beweging. Dit vindt zijn weg naar het doek. Mijn schilderijen zijn een expressie van een impressie.”

“Mijn ‘Welvaart betekent niet altijd welzijn’ is een reis naar Batavia. Een VOC-schip vaart over de wereldzeeën en neemt de kijker mee naar voormalig Nederlands Indië. De uitbuitingen en gevolgen daarvan worden weerspiegeld in de grijze lucht. De dollartekens staan voor rijkdom en gewin, maar ook is het symbool te zien van onderdrukking.”